Lees het laatste nieuws van Santosh Holistic op mijn blogpagina

Massage ervaring van Anouk

received_347163723319837
Op donderdag avond spraken Bas en ik af om elkaar telefonisch te spreken in de aanloop naar de sessie. In dat gesprek vertelde hij mij waar hij zich de afgelopen tijd in ontwikkeld heeft en vroeg hij naar mijn wensen. Ik deelde over hoe het met mij gaat en waar ik nu behoefte aan heb. Het aanbod voor een massage kwam zeer gewenst gezien ik in een stressvolle periode ben. In het telefoongesprek kwamen we tot het voornemen om een energetische hoofdmassage te doen evenals eventueel holistic pulsing. Bas vroeg mij om een intentie mee te nemen naar de behandeling.
Op de dag van de behandeling merkte ik dat ik wat meer tijd nodig had voor ik kon vertrekken. Bas was heel goed bereikbaar via de telefoon en gaf mij de ruimte om wat later te komen. Dit hielp mij in het aanloopproces om te ontspannen en al in een staat van meer rust te kunnen komen. De intentie die ik meenam naar de sessie luidde: ‘Ik mag deze massage als een cadeau voor mezelf ontvangen’. Ook nam ik mezelf voor om helder te communiceren over opkomende behoeften zoals moeten plassen, het te koud of te warm hebben of andere gevoelens van discomfort die mij in mijn hoofd brengen en minder laten ontspannen.
Voorafgaand de sessie namen Bas en ik plaats in het zithoekje van zijn behandelruimte. De ruimte was licht, rustig en voelde helder aan. Nogmaals bespraken wij waar de behandeling heen zou gaan. Ik merkte dat Bas mij aanmoedigde om deze behandeling compleet in ontvangst te nemen en vanuit consent proberen aan te voelen wat klopt in het moment. Ik voelde mij daardoor veilig, ontspannen en dankbaar.
Tijdens de sessie waren er zoals verwacht momenten van discomfort, die ik snel kon verhelpen door uit te spreken wat ik nodig had. Bas reageerde op alles heel dienstbaar en vriendelijk. De massage was prettig, zacht, voedend en bracht mij meer ontspanning. Tijdens de behandeling merkte ik dat ik niet wilde spreken, maar vooral wilde ervaren en voelen.
Na afloop voelde ik me diep gezonken in mijn lichaam in de massagetafel. Ik kreeg de ruimte om op mijn eigen tempo weer overeind te komen, wat bijdroeg aan het integreren van de aanrakingen. Eenmaal opgestaan hebben we nog even nagepraat in het zithoekje. Ik had eigenlijk weinig woorden die ik wilde delen. Ik voelde me op een fijne manier leeg, ontspannen, rustig. Geen behoefte om het hoofd en het spreken te veel te activeren. Wanneer ik toch hardop benoemde wat deze massage bij mij omhoog bracht, was ik geraakt door die woorden. Ik zei: deze sessie herinnert mij dat ik zachtheid mag ontvangen. Zowel in de voorbereiding, als de sessie als het nagesprek merkte ik dat Bas in staat is om fijn af te stemmen op waar ik ‘ben’ en eventueel behoefte aan heb. Zoals Bas vlak voor de behandeling mooi omschreef vormen wij samen een lemniscaat en blijven wij beiden in onze eigen lus. De kruising van deze twee bewegingen is de plek waar wij ons ontmoeten. Ik wil graag beamen dat ik deze afstemming in contact in het fysieke en het sociale ook heb ervaren. Deze afstemming is prettig, voelt kloppend en veilig aan voor mij. Ik had op geen enkel moment het gevoel dat ik iets ‘meer’ of ‘anders’ had hoeven doen of zeggen en kon daardoor trouw en dicht bij mezelf blijven.
Ik ben dankbaar voor de aandacht die Bas in deze sessie legde en het stukje ontspanning wat ik daardoor heb kunnen ervaren. De volgende dag voelde mijn lichaam ietwat stijf, met name rondom mijn schouderbladen aan de achterkant. Ik zou niet kunnen zeggen of dat komt doordat ik die avond ervoor te laat naar bed ben gegaan, of dat het naweeën van de massage waren.